Ինչպես կարելի է տեղական ռեսուրսներով հաղթահարել սննդամթերքի պակասը առնվազն մի քանի ամսով․ Արմեն Այվազյանի գրառումը

Ինչպես կարելի է տեղական ռեսուրսներով հաղթահարել սննդամթերքի պակասը առնվազն մի քանի ամսով․ Արմեն Այվազյանի գրառումը

Արմեն Այվազյանը ֆեյսբուքյան իր էջում գրում է․

ՈւՇԱԴՐՈւԹՅՈւՆ !!!
ԲՈԼՈՐ ԱՐՑԱԽՑԻՆԵՐԻՆ !!!
ԱՐՑԱԽԻ ԿԱՌԱՎԱՐՈւԹՅԱՆԸ !!!
Ստորև հրապարակում եմ ՄԱԿ-ի Պարենի և գյուղատնտեսության կազմակերպության (The Food and Agriculture Organization of the United Nations) երկարամյա առաջատար մասնագետներից մեկի՝ Արմեն Մեհրաբյանի առաջարկություններն այն մասին, թե ինչպես կարելի է տեղական ռեսուրսներով հաղթահարել սննդամթերքի պակասը առնվազն մի քանի ամսով։ Այս գործնական առաջարկությունները կիրառվել են շատ երկրներում և ապացուցել իրենց բարձր արդյունավետությունը։
Իհարկե, ճիշտ կլինի, եթե Արցախի կառավարությունը կապ հաստատի պրն. Մեհրաբյանի հետ և ստանա լրացուցիչ բացատրություններ և սպառիչ խորհրդատվություն այս հույժ կարևոր գործը ճիշտ և օր առաջ կազմակերպելու համար։ Խնդիրը հրատապ է։

«Այսօր առավել արագ կերպով արցախցիների սննդապահովման համար, կարելի է օգտագործել ՄԻԿՐՈԳՌԻՆ։
Միկրոկանաչեղեբ-ը փոքր տարածքում և սահմանափակ լույսի կամ ջերմաստիճանի պայմաններում բարձր սննդարար բանջարեղեն աճեցնելու մեթոդ է, որը կարող է ապահօվել օրգանիզմի մինիմալ կարիքները:
Սածիլները սկուտեղներում աճեցնելով դուք կարող եք աճեցնել հատուկ մշակաբույսերի լայն տեսականի, որոնք կարող են հանդիսանալ սննդարար ուտեստ: Քանի որ դրանք աճեցվում են կարճ ժամանակահատվածում (10-20 օր), արագ շրջանառություն կա, բայց քիչ աշխատանք:
Սննդարար բույսերի ցանկ
Դանդաղ (16-25 օր) Արագ (10-15 օր)
Ռեհան Ամարանթ
Կաղամբի ճակնդեղ
Բողկ Ոլոռ
Ջերմաստիճանի պահանջը տաք (20-25˚C)
Հողի պահանջը Մաղված պարարտություն, հող կամ բամբակ, փայտի մնացորդ
Ջրի պահանջը բարձր (500 մլ օրական մեծ սկուտեղի համար)
Ցանքի չափը 25 գ մեկ սկուտեղի համար (բացառությամբ 50 գ վարդի)
Պահանջվող սարքավորումներ
• Սածիլների բաց սկուտեղներ (25x50 սմ կամ նմանատիպ տարածք)
• Ձեռքի հեղուկացիր
Աճեցում
Լվացեք և ստերիլիզացրեք ձեր սկուտեղները:
Սկուտեղները լցրեք հողի խառնուրդով (2 սմ խորություն) և համոզվեք, որ պատշաճ դրենաժ կա:
Համոզվեք, որ խառնուրդը մանրակրկիտ մանրացված է և մաղված է (սա հեշտացնում է արմատների ներթափանցումը):
Հողը ամուր հարթեցնելու համար օգտագործեք տամպեր:
Ջրի մեջ դնել սերմերը ցանելուց առաջ
Ցանել եւ Ձեռքերով հավասարաչափ տարածեք սերմերը (փորձեք չավելացնել խտությունը):
Ծածկեք սերմերը դատարկ սկուտեղով; համոզվեք, որ այն ստերիլ է:
Դիտեք ամեն օր և հեռացրեք, երբ սերմերը հայտնվեն:
Ջրել, երբ հողերը գրեթե չոր են՝ ցողելով կամ թրջելով տակից/ենթահողից:
Երբ բույսերը մոտ 7-10 սմ են և ցույց են տալիս իրենց իսկական տերևները, կարող եք կտրել դրանք և դնել պոլիէթիլենային տոպրակների մեջ: Այնուհետև պահել սառնարանում մինչև առաքումը։
Բերքահավաք
Սկսեք բերքահավաքը, երբ բույսերը հասնեն 7-10 սմ բարձրության:
Մկրատով կտրեք մակերեսից 2 սմ բարձրությամբ: Բույսերը հավաքելիս միշտ համոզվեք, որ ձեր տերևները վնասված չեն, դա կարող է պատճառ դառնալ, որ հաճախորդները խուսափեն դրանք գնելուց: Մաքուր տերևները հավաքելուց հետո լվանալ ջրով, որպեսզի հեռացնեն բեկորները: Տերեւները մշակելուց հետո պետք է պահել սառնարանում ջերմաստիճանի միջեւ ընկած ժամանակահատվածում 4-6◦C թարմությունը պահպանելու համար»։

Հ.գ. Իհարկե, առաջնահերթությունը Բերձորի միջանցքը շուտափույթ՝ օր առաջ, ժամ առաջ բացելն է։ Բայց դա, ցավոք, առայժմ չի հաջողվում։ Հետևաբար, միշտ պետք է պատրաստ լինել վատագույն սցենարներին։ Ի դեպ, նույնը վերաբերում է նաև Հայաստանի Հանրապետության պարենային անվտանգությանը, որովհետև վաղը մեր ճանապարհներն էլ կարող են նույն կերպ փակվել։ Այնպես որ՝ պարենային ինքնաբավությանը ձգտելը հայոց պայքարի և ինքնակազմակերպման նույնպիսի անհրաժեշտ ուղի է, ինչպիսին է համընդհանուր զինված ինքնապաշտպանության կազմակերպումը։